Miten valita sopivin yritysmuoto?

Yritysmuodon valinta on tärkeimpiä asioita ennen toiminnan aloittamista. Kun aloitat yrityksen perustamisen, sinun täytyy ensin valita itsellesi yhtiömuoto. Toiseksi sinun pitää valita yrityksellesi nimi ja määrittää toimialasi. Yritysmuodon valitsemisessa sinun kannattaa ensin perehtyä huolellisesti eri yritysmuotoihin, koska siihen vaikuttavat esimerkiksi yrityksen perustajien lukumäärä, perustamiskulut ja kustannustkulut, kirjanpidon järjestäminen, yrityksen kasvumahdollisuus, rahoitus ja verotus. 

Yritysmuotoa voi kuitenkin myöhemmin muuttaa sinulle paremmin sopivammaksi.

Yritysmuodot Suomessa

Suomessa on monia eri yritysmuotoja, joista aloittava yrittäjä pystyy valitsemaan itselleen sopivimman yhtiömuodon. Suuri osa Suomen yrityksistä on toiminimiä tai osakeyhtiöitä. Muita yritysmuotoja ovat avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta. Mutta mitä nämä yritysmuodot pitävät sisällään?

Toiminimi: on yksinkertaisin ja suosituin yritysmuoto, jolla aloittaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Toiminimellä toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Päätöksenteko ja vastuu kuuluvat sinulle ja voit palkata työntekijöitä kuten muutkin yritykset.

Osakeyhtiö: on Suomessa yleisin käytetty yritysmuoto, joka sopii kaikenlaiseen liiketoimintaan minkä voit perustaa joko yksin tai yhdessä muiden osakkaiden kanssa. Osakkaan äänivalta, voitot ja vastuu osakeyhtiössä riippuvat siitä, miten paljon yhtiön osakkeita hän omistaa.

Avoinyhtiö: muodostuu, kun vähintään kaksi henkilöä sopivat yrityksen perustamisesta kirjoittamalla yhtiösopimuksen. Yhtiömiehet eli yrityksessä osalliset henkilöt ovat kaikki tasavertaisia kaikessa yhtiön toiminnassa ja vastaavat yhdessä henkilökohtaisesti yhtiön päätöksistä, sitoumuksista ja veloista.

Kommandiittiyhtiö: on henkilöyhtiö, joka eroaa avoimesta yhtiöstä siten, että siinä on yhden tai useamman vastuullisen yhtiömiehen lisäksi ainakin yksi äänetön yhtiömies. Yhtiömies on yrityksessä osallinen henkilö, joka yleensä toimii sijoittajana.

Osuuskunta: on jäsentensä omistama yritys. Osuuskunnassa voi olla yksi tai useampia jäseniä, joilla kokouksissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni, jolla jäsenet vastaavat osuuskunnan sitoumuksista.

Kysy meiltä, jos tarvitset apua yritysmuodon valitsemisessa!